Informatika Tanszék - A tanszék kutatási projektjei

A tanszék kutatásai:

 • HEIMDAL - Neobotix Robotvezérlés
 • Időtartam: 2013 tavasz – 2013 nyár
 • A kutatásban résztvevők: Dr. Pozna Claudiu, Dr. Grigorescu Mihai Sorin, Dr. Macesanu Gigel, Cocias Tiberiu, Ballagi Áron, Horváth Ernő

A kutatás témája:  

A Transilvania University of Brasov ROVIS labor munkatársaival, egyetemünk hallgatóival és az Automatizálási Tanszék munkatársával együttműködve a tanszékünkön egy vezérlő és mérésadatgyűjtő program került kifejlesztésre Neobotix ipari robothoz. A fejlesztett rendszer képes a Microsoft Kinect szenzor 3D alakfelismerő képességeit kihasználva a robotot úgy vezérelni, hogy az egy előre beállított személyt felismerjen, majd az akadályokat kikerülve kövesse.

 • Univerzális Robotkar
 • Időtartam: 2013 tavasz – 2013 ősz
 • Témavezetők: Prof. Dr. Pozna Claudiu egyetemi tanár, Horváth Ernő tanszéki mérnök

A kutatás témája:

Dr. Pozna Claudiu és Horváth Ernő vezetésével, valamint hallgatói közreműködéssel tervezett robotkar készült. A projekt célja egy alacsony költségvetésű, de az oktatásban és kutatásban egyaránt rugalmasan használható eszköz fejlesztése.

A robotkar képes a vele összekötött Microsoft Kinect adatai alapján az előtte álló személy karmozgását követni, de vezérlése történhet számítógépről közvetlen irányítással is.

 • VirCA - Virtuális Kollaborációs Tér

Időtartam: 2013 ősz –

A kutatásban résztvevők: Dr. Baranyi Péter, Dr. Pozna Claudiu, Dr. Galambos Péter, Kocsis Zoltán

A kutatás tartalma:

Az MTA-SZTAKI munkatársaival együttműködve egy a SZTAKI által kifejlesztett virtuális robotlabor Dr. Baranyi Péter vezetésével beüzemelésre került a tanszéken. A VirCA rendszer lényege, hogy a legújabb trendeknek megfelelő virtuális térben elérhető, valós robotok részletes modelljével hálózaton keresztül lehet dolgozni. Egyszerre több robot is képes ugyanabban a virtuális környezetben üzemelni, így kipróbálható az is, hogy a robotok tudnak-e együtt működni a való életben vagy sem, anélkül hogy azok fizikálisan érintkeztek volna.

Horváth Ernő és hallgatói által tervezett és elkészített robotkar modelljét Kocsis Zoltán beépítette a VirCA rendszerébe, amely képes annak az összes funkcióját szimulálni, beleértve a Microsoft Kinect-tel megvalósított emberi mozgással való vezérlést is. A projekt jelenleg is tart, melynek során a modell kétirányú kommunikációja kerül megvalósításra, így a virtuális környezetben kiadott utasításokat a valós robotkar is képes lesz végrehajtani.

 • 3-D Virtuális Valóság Alapú Robot-távirányítás
 • Időtartam: 2013 ősz –
 • Témavezetők: Tormási Alex egyetemi tanársegéd,  Hollósi János
 • A kutatás témája:

A 2013/2014-es őszi félév során a Technical University of Varna és egyetemünk hallgatóival együttműködve kezdődött meg egy olyan speciális rendszer tervezése és prototípusának fejlesztése, amely a korszerű technológiák ötvözésével a robotok pontosabb távvezérlését teszi lehetővé.

A rendszer lényege, hogy a robot által rögzített sztereoszkópikus videót feldolgozva rekonstruálja a környezetet, mely a Leonar3Do virtuális valóság eszköz felhasználásával kialakított háromdimenziós interfészen kerül megjelenítésre. A tervezett rendszer használatával a felhasználó pontosabb képet kaphat a robot valós környezetéről különböző aspektusokban, így biztosítva lehetőséget a robot számára küldött utasítások részletesebb tervezésére és kivitelezésére.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Informatika Tanszék Eseménynaptára

Záróvizsga jelentkezési időszak 2022. november 24. 06:00 - 2022. december 8. 23:59
Vizsgajelentkezés kezdete 2022. december 5. 08:00 - 09:00
Hallgatói klubkoncert 2022. december 7.
Vizsgaidőszak kezdete 2022. december 12.
Szenátusi Ülés 2022. december 12. 14:00 - 16:00