Büféből rendelős applikációt fejlesztettek a SZE hallgatói


A hallgatók gyakorlati oktatását szolgálta a Széchenyi István Egyetem új kezdeményezése, miközben megismertette a középiskolásokat az intézményben zajló képzéssel. A programban a diákok szállították az ötletet, amit az egyetemisták csapatmunkában valósítottak meg: a végeredmény egy alkalmazás, amelyen keresztül rendelés adható le az iskolai büfének. A diákok még azt is megjelölhetik, hogy melyik szünetben veszik át a termékeket.

 

A „Fejlessz a győri Széchenyi István Egyetem hallgatóival!” program keretében a Győri SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum (PÁGISZ) tanulói jelentkezhettek olyan informatikai fejlesztési ötletekkel, amelyek iskolai életüket könnyíthetik meg. A fiatalok a projekt megvalósításán együtt dolgoztak az egyetem hallgatóival, akik három csapatban fejlesztettek alkalmazást. A felhasználók mobil és webes csatornákon előre leadhatják rendeléseiket az iskolai büfének, megjelölve azt is, hogy a termékeket melyik szünetben szeretnék átvenni.

 

„A jelentkező diákokból és a mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus szakon tanuló hallgatókból fejlesztői csapatok alakultak, akik a legújabb módszertanok és a legmodernebb technológiák felhasználásával egy szemeszter alatt valós, vállalati környezetben is használható alkalmazást fejlesztettek.”

– mondta el dr. Kovács Katalin, az egyetem Informatika Tanszékének vezetője. Hozzátette, a munkát a tanszék oktatói irányították, miközben – a szoftverfejlesztő cégek mintájára – hétről hétre újabb és újabb verziója készült el az alkalmazásnak.

 

„Mind a diákok, mind a hallgatók számos tapasztalattal gazdagodtak, ízelítőt kaptak az ipari környezetben történő szoftverfejlesztés mindennapjaiból, megérezhették a csapatmunka erejét, elsajátították a problémák hatékony megoldásának módját, a mérnöki gondolkodás alapjait.”

– hangsúlyozta.

Bufeapp.jpgA Széchenyi István Egyetem hallgatói és a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum diákjai dr. Kovács Katalinnal, az egyetem Informatika Tanszékének vezetőjével.
(Fotó: Dudás Máté)

 

„Azért éltem ezzel a lehetőséggel, mert a program segítségével beleláthattam az egyetem életébe, informatikai technológiák működésébe, és tapasztalatot szerezhettem a projektmunkák terén. Nagyon hasznos volt ez a feladat, mert rengeteg új ismerettel gazdagodtam, hiszen az egyetemisták mindent lépésről lépésre bemutattak nekünk.”

– mondta el Erdős Kornél, a PÁGISZ negyedéves infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus diákja, aki a későbbiekben szívesen tanulna a győri egyetemen.

 

A szombathelyi Tátrai Péter elsőéves mérnökinformatikus hallgató örömmel vett részt a projektben:

„Eleve azért választottam a Széchenyi István Egyetemet, mert kiemelten fontos volt számomra a gyakorlatorientált oktatás. Nagyon sokrétű képzést kapunk, amit tovább színesítenek a mostanihoz hasonló feladatok, hiszen azokban élesben is kipróbálhatjuk magunkat.”

– fogalmazott. Hozzátette, büszke a végeredményre, de arra még jobban, hogy milyen kitűnően együtt tudtak dolgozni a projektben részt vevők.